Select Page

Het internet is een geweldige bron van informatie en entertainment voor kinderen, maar het kan ook een gevaarlijke plek zijn als ze niet de juiste begeleiding krijgen. Het is belangrijk voor ouders en opvoeders om kinderen te leren hoe ze veilig online kunnen zijn en hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen ongepaste inhoud en cyberpesten. Hier zijn enkele tips voor het creëren van een veilige online omgeving voor kinderen thuis en op school:

Zet een filter in

Een effectieve manier om te voorkomen dat kinderen per ongeluk ongepaste inhoud tegenkomen, is door een filter in te stellen op de apparaten die ze gebruiken. Veel besturingssystemen en browsers bieden opties om ongepaste inhoud te blokkeren. Peeko is een programma speciaal ontworpen om kinderen te beschermen tegen ongepaste inhoud op het internet. Het is een goede investering om te zorgen dat kinderen niet zonder toezicht op het internet kunnen surfen.

Praat over online veiligheid

Praat met kinderen over de mogelijke gevaren van het internet en hoe ze zichzelf hiertegen kunnen beschermen. Leer ze om hun persoonlijke informatie privé te houden en niet zomaar vriendschapsverzoeken van vreemden te accepteren. Leg uit hoe cyberpesten werkt en wat ze kunnen doen als ze ermee te maken krijgen.

Maak duidelijke regels

Maak duidelijke regels over wat wel en niet is toegestaan op internet. Leg uit dat ze niet zomaar alles kunnen delen op sociale media en dat ze geen dingen mogen posten die anderen kunnen kwetsen of beledigen. Stel ook duidelijke regels over het gebruik van apparaten en beperk de schermtijd zodat kinderen niet te veel tijd achter hun schermen doorbrengen.

Gebruik ouderlijk toezicht

Veel apparaten en apps bieden ouderlijk toezicht functies, waarmee ouders kunnen zien wat hun kinderen online doen en hoeveel tijd ze achter het scherm doorbrengen. Ouders kunnen bijvoorbeeld een limiet instellen voor het gebruik van bepaalde apps of websites, of bepaalde inhoud blokkeren.

Werk samen met school

Werk samen met de school van jouw kind om ervoor te zorgen dat ook daar een veilige online omgeving wordt gecreëerd. Vraag de school wat hun beleid is met betrekking tot het gebruik van technologie en hoe zij ervoor zorgen dat kinderen veilig online kunnen zijn tijdens schooluren.

Door deze tips op te volgen, kunnen ouders en opvoeders kinderen helpen om veilig en verantwoordelijk te zijn op het internet. Het is belangrijk om te onthouden dat online veiligheid niet hetzelfde is als meelezen in een dagboek, maar bescherming tegen de buitenwereld. Bovendien leer je kinderen hiermee ook een cyber-kritische houding aan voor later!

Peeko - helpt je jouw familie veilig te houden op internet. Meld je gelijk aan voor de gratis proefperiode.