Select Page

De Domain Name System (DNS) is een cruciale technologie die zorgt voor het opzoeken en omzetten van domeinnamen naar IP-adressen. Wanneer je een webpagina bezoekt, zoekt je browser eerst naar het bijbehorende IP-adres. Dit gebeurt door het aanroepen van een Recursive Name Server (DNS server), die op zijn beurt de informatie opvraagt bij de root-servers. Hierdoor is het mogelijk om een webpagina wereldwijd te bereiken met een eenvoudig te onthouden en te communiceren domeinnaam.

Wanneer er veranderingen optreden, zoals een site verhuist naar een nieuwe server, wordt de DNS-records geüpdatet en doorgegeven aan de root-server en de Recursive Name Server. Ondanks de snelheid van deze updates, kan het enkele uren duren voordat een wijziging doorgevoerd is voor iedereen.

DNS houdt de ‘contactenlijst’ van domeinnamen bij en maakt het mogelijk om servers wereldwijd te bereiken door middel van een eenvoudige naam, in plaats van door middel van een numeriek IP-adres. Dankzij DNS is het mogelijk om snel en efficiënt websites te bezoeken en te navigeren op het internet.

 

Lees je dit nu en denk je: ik snap het nog steeds niet?  Lees dan de andere uitleg hier.